top

DELUX DENMARK har leveret stilfulde pendler til kontorer og gangzoner i den spektakulære arkitektur, der karakteriserer 'Østerport II' ved Oslo Plads i København.

Det nye kontorhus, Østerport II, er blevet til et virkelig flot og unikt stykke arkitektur på en prominent placering, og lige op ad Østerport Station.
Facadegeometrien er markant, med masser af glas, hældende vinduer og iøjnefaldende, teglrød solafskærmning – stiliserede baldakiner, om man vil.
Indefra giver de hældende vinduer plads til en lille karnap, og de store Glorious-lamper, leveret af DELUX DENMARK, bidrager aktivt til det fantastiske glas-kontorlandskab, som KHR Architecture har designet.book.

I de omkring 10.000 m2 store kontorarealer i den markante bygning har arkitekten helt usædvanligt valgt at trække gangzonerne ud langs facaden, mens selve kontorerne, som alle er glasceller, ligger inde bagved. Fra gangene er der formidabel udsigt over København, og gangarealerne fungerer også som uformelle mødesteder.

Markante glorieformede lamper

DELUX DENMARK har til interiøret bidraget med omkring 300 glorieformede lamper i 2 størrelser, på henholdsvis 1,20 og 1,50 meter. Disse smukke og markante, stilfulde lamper hænger fordelt i hele kontorbygningen, både på gangarealerne og i alle cellekontorerne, såvel som i storrumskontorerne. – Det er lamper, som man lægger mærke til, og som dominerer i lokalerne. Designmæssigt ligger de da også i den dyre ende, lyder det fra Direktør Michael Madsen fra DELUX DENMARK.

– Efter ønske fra KHR Architecture fik vi fremstillet specielle ophæng/beslag til lamperne. Som udgangspunkt er de store Glorius-lamper designet til at hænge i 4 wirer, som hænger lodret ned fra loftet, men til dette projekt har man valgt at specialudvikle ophæng, hvor wirerne opadtil klemmes ind mod midten, forklarer Michael Madsen. – Dette flugter med idéen med loftsløsningen, som er en dug, der er spændt ud og skubbet ind i skinner. Her ses ingen loftsinstallationer såsom ventilation, og man har også ønsket at minimere størrelsen af lampeophæng.

Gennemsigtigt og lyst kontormiljø

Arkitekt og Projekteringsleder Henrik Andersen fra KHR Architecture A/S fortæller: – Idéen har været at skabe en arbejdsplads, hvis dagligdag afspejles levende for omgivelserne i byrummet, og hvor udsigten fra huset og ud kommer alle medarbejderne i bygningen til gode. Derfor har vi trukket gangzonerne helt ud til facaden, mens alle siddende arbejdspladser er trukket tilbage derfra. Det er faktisk modsat af, hvad man plejer at gøre. Herved kommer selve byen udenom bygningen på en måde til at udgøre et atrium. I bunden af bygningen er der erhverv og butikker, som man faktisk har bygget ovenpå.

– Kontormiljøet præges af gennemsigtigt glas overalt, og det giver et arbejdsmiljø med stor transparens og masser af lys og liv både indadtil og udadtil, siger Henrik Andersen. De glorieformede lamper passer ind i dette koncept, og bidrager med godt arbejdslys, stil og karakter i interiøret.

Lamperne er ophængt modulært i forhold til facaden

El-Ingeniør Steen Tibert fra NIRAS fortæller om projektet: – NIRAS har stået for alle ingeniørdiscipliner på projektet, både omkring konstruktionsfag, installationsfag og belysning. Det har været et meget komplekst projekt, hvor man har bygget oven på eksisterende butikker med mere, som har været i drift under hele byggeprocessen. Dertil ligger bygningen tæt op ad banearealet, hvilket stiller specielle krav til el-installationer. Der ligger meget koordineringsarbejde bag. Det er dog lykkedes fint.

– Der er brugt meget tid på at få lyskonceptet til at fungere i det specielt strukturerede kontorhus, fortsætter Steen Tibert. – Lysarmaturerne fra DELUX DENMARK hænger centralt ned fra wirer i plastdugen, som er del af et specielt loftssystem med færrest mulige samlinger og helt plane flader, som bliver belyst. De store glorielamper bliver styret ved automatik, og opfylder naturligvis de gængse krav til kontorbelysning. Lamperne er ophængt modulært i forhold til facadernes opdeling, og armaturerne lyser både nedad og opad, med et diffust lys på loftsdugen.

Unik lampeudformning

Entrepriseleder Jacob Ejler fra Hoffman forklarer, at man har hængt de omkring 300 glorie- eller donut-formede lamper fra DELUX DENMARK op overalt i bygningen, og at de teknisk set ikke er usædvanlige, men at det unikke ligger i udformningen. –  Der er tale om en lakeret stålring med opalglas i bunden, ophængt i wirer, som samles i et punkt i loftet, forklarer Jacob Ejler. – Lamperne har et enkelt og elegant visuelt udtryk, og det hvide lys rettes opad såvel som nedad. Der er en slags galleristemning over lokalerne i bygningen, og lamperne bidrager til en ensartet atmosfære i kontorerne, på tværs af øvrigt interiør.

Hoffmann stod som en af hovedentreprenørerne på projektet for el, ventilation og bygningsautomatik.

Bygherre:   Aberdeen Asset Management.

Arkitekt og Totalrådgiver:   KHR Architecture.

5 Hovedentreprenører: heriblandt Hoffmann.

Ingeniør:   NIRAS.

Areal:   14.000 m2

Byggesum:   200 mill. kr.

Byggeperiode:   2012-2021