top

Specialdesignede LED lysarmaturer til Københavns Lufthavn

Københavns Lufthavn er med sin udvidelse ved at cementere sin position som Nordeuropas vigtigste lufthavn. Kapaciteten vil blive øget fra 30 til 40 millioner passagerer om året, og det stiller nye krav til lufthavnens infrastruktur på alle parametre.

De store udvidelsesplaner har givet anledning til at gentænke mange af lufthavnens aspekter, såsom belysningen. Dermed får man en fremtidssikret lufthavn, der vil være forud for sin tid. Det så man f.eks. ved leverancen af 12 dagslyslamper, der skulle oplyse den nye E-finger.

Det var ikke en helt almindelig ordre for der var et specifikt ønske fra bygherren om, at de 12 lamper skulle have en diameter på 2.000 mm. Udover døgnrytmelys var der også krav om, at armaturerne skulle være DALI-kompatible samt opfylde IP65 og IK10 klasserne.

Sådan et armatur fandtes ikke på markedet, men DELUX DENMARK kontaktede Lyhne Design for at få specialdesignet et armatur, der kunne imødekomme lufthavnens krav og ønsker. DELUX DENMARK havde i forvejen leveret et lignende armatur til Postgården i København - dog kun i størrelse Ø1000 mm (Leda 1000), men konstruktionen ville være den samme til det gigantiske armatur på Ø2000 mm til Københavns Lufthavn.

Tidsplanen holdes 
ved at vælge en specialdesignet løsning i direkte dialog med producenten, kunne DELUX DANMARK sørge for at alle bygherrens krav blev opfyldt. Efter flere møder med projektets parter, var alle ønsker afklaret og næste skridt var nu at producere og levere de utrolige lamper.
- Vi startede selvfølgelig med at lave en tidsplan for projektet, så man kunne være sikker på at overholde den faste leveringsdato. Dernæst gik arbejdet i gang med at færdiggøre konstruktionstegningerne og placere ordrer hos underleverandører. Armaturets kuppel blev fremstillet i rotationsstøbt polyethylen, der - udover at være utrolig stærkt - også virker som en fin diffuser. De specialfremstillede LED boards og andre elektroniske komponenter blev monteret på en bagplade af aluminium, hvorefter kuppel og bagplade blev boltet sammen, fortæller Michael Madsen, der er direktør i DELUX DANMARK. Han fortsætter:- Det viste sig dog, at armaturets størrelse var en udfordring i forbindelse med lysmåling og EMC-test, for det kunne kun lige arkurat komme igennem døren til test-lokalet. Men alt gik som planlagt, og vi har leveret det ønskede produkt til tiden.