top

 

Lysleverandør til Danmarks største psykiatribyggeri, Det nye Psykiatrisygehus i Slagelse, GAPS

DELUX DANMARK  har for alvor gjort sig bemærket ved at være ene belysnings leverandør til Danmarks største psykiatri byggeri, GAPS.

Region Sjælland er i øjeblikket ved at bygge, hvad der betegnes som det belysningsmæssigt hidtil mest avancerede sygehus på verdensplan. Det nye Psykiatrisygehus Slagelse er på 44.000 kvm og betegnes som det belysningsmæssigt hidtil mest avancerede sygehus på verdensplan. Sygehuset  indeholder 194 sengepladser, heraf 30 i en særlig sikringsafdeling.

Fra projektets start har der været fokus på lyskvaliteten i det nye sygehus, og belysningen bliver styret meget præcist efter døgnrytmen, fordi man mener, at dette har stor indvirkning på patienternes og personalets velvære. En sådan styring er kun mulig med LED belysning, fordi denne teknologi gør det muligt, at regulere farvetemperaturen og intensiteten automatisk efter det naturlige lys hen over døgnet. Forskningen peger på, at belysningsstyring efter døgnrytmen giver bedre søvn, mindre forvirring og hurtigere helbredelse, og for personalet vil det kunne mindske helbredsgenerne ved natarbejde. Psykiatriens Forskningsenhed gennemførte derfor i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut et forskningsprojekt i tilknytning til psykiatrisygehuset, for at få mere viden om lysets betydning for behandlingen. 

I udbudsmaterialet til belysnings entreprisen stillede projektledelsen krav om, at det dynamiske reguleringsområde skulle omfatte farvetemperaturspektret fra 2000 til 2700 kelvin CRI 90. Problemet er bare, at LED normalt ikke kan gå længere ned end 2700 kelvin, hvilket på forhånd afholdt flere af de indbudte installatørfirmaer fra at byde. 

Vinder af udbuddet blev Delux Denmark (i samarbejde med el-installatørfirmaet Lindpro), fordi de som de eneste kunne tilbyde en løsning, der går ned til 2200 kelvin, et meget varmt lys. Dette har kunnet lade sig gøre, fordi Delux Denmark i samarbejde med deres tyske LED-leverandør Projektleuchten GmbH har udviklet en løsning, hvor en nyudviklet remote fosfor-hinde monteres oven på den blåligt lysende LED-diode og derved dæmper farvetemperaturen. Belysningskonceptet er udarbejdet af det østrigske specialistfirma Bartenbach, mens Karlsson Arkitekter og Vilhelm Lauritzen Arkitekter er totalrådgivere på projektet, der stod færdigt i 2015.


 

 

"Skylight"

  Administrationsbygningen, 5 etager.

Akutmodtagelsen

Indgang med downlight L-05 samt pullerter L- 419

P-plads med LED master L-416 og pullerter L-419

Lysarmatur L-426 - Sikringsafdelingen

Gymnastiksal sikringsafdelingen

Oversigtsplan