top

Udvalgte museumsbelysnings projekter

Arne Haugen Sørensen museum - ny tilbygning til Vestjyllands kunstpavillon

DELUX DENMARK´s lysdesigner har, i samarbejde med Henning Larsen Arkitekter, stået for belysningen i den nytilbyggede pavillon på 400m2. Pavillonen er tegnet specielt for at huse et museum for Arne Haugen Sørensens store privatdonation på 70 værker fra hans lange, kunstneriske virke.

Belysningen er meget moderne og lidt forud for sin tid. Grundbelysningen er bygget op med små, enkelte Downlights, som indeholder både koldt og varmt lys, med andre ord 'dynamisk hvid'. Lyset spænder over en farveskala fra 2700 kelvin op til 6500 kelvin, en farve som ligger tæt opad dagslys. Dagslyset var vigtigt fordi rummets bærende lys kommer fra et enkelt stort ovenlysvindue, hvilket giver en stor kontrast mellem dagslys og kunstlys.

Med det dynamiske lys kunne vi få dagslyset ind i hele museet, uden at man rigtig bemærker det. Lyset skifter således fra omkring 3000k (om morgenen) til koldt dagslys over middag og tilbage til varm eftermiddagssol inden lukketid. Med den dynamiske belysning har vi skabt en kunstig døgnrytme som gør, at man oplever rummet og kunsten forskelligt alt efter hvad tid på dagen man kommer til udstillingen. Malerierne er belyst med særlige skinnespots, som er velegnede til kunst fordi de kan indstilles individuelt på hvert enkelt maleri. De har en manuel dæmpning på selve spotten, hvormed man kan fremhæve farverne i hvert enkel maleri så det fremstår lige som kunstneren ønsker det. Desuden er det nemt for de frivillige at indstille lyset på de fremtidige udstillinger uden at det involverer nye tekniske kodninger. Grundbelysning kan desuden styres med en fleksibel tablet som ved særlige arrangementer kan tages med ud i udstillingen og demonstrere det kolde og varme lys og de særlige stemningsskift. Vi har også skabt et varmt hyggeligt lys til aftenarrangementer. Dali styrringen er leveret og kodet i samarbejde med Vanpee & Westerberg.

Skinnespots gin.o 1 og gin.o 2 med LED er fra Hoffmeister.  Grundbelysningen er Junior Dynamisk fra Projektleuchten MED DALI 8. Dynamisk hvid fra  2700 k - 6500k. 

Foto: Henning Larsen Arkitekter


 

 

Guide til Museums- og galleribelysning fra Hoffmeister:

En af Hoffmeisters  styrker, er en bred vifte af løsninger skræddersyet til museumssektoren.
Med et omfattende udvalg af LED spotlights og højpræcisionsteknologi, skaber Hoffmeisters løsninger godt oplyste rum, der dækker enhver form for lys til kunst, kultur, display og udstilling.
Unik ekspertise inden for optikområdet
Et armatur, et væld af muligheder - Hoffmeisters belysningssystemer er designet til at opfylde museografiske krav og til at reagere på behov for skiftende udstillinger. 
De har et bredt udvalg af udskiftelige linser med høj præcision til at justere strålevinklen, og muligheden for at bytte linser uden behov for værktøj. 
Fleksible løsninger til en forenklet installation
Hoffmeister control.x spor muliggør blandet drift ved at tillade en kombination af:
• Nye og eksisterende armaturer
• Traditionel og banebrydende teknologi
• Dæmpbare og ikke-dæmpbare armaturer
Skinnerne kan også bruges til fx sikkerhedsbelysning.
5 års SHS-belysningsgaranti
Sammode, Hoffmeister og SILL er forpligtet til at levere højkvalitets, langtidsholdbare armaturer. Alle Deres produkter nyder godt af en 5-års SHS-belysningsgaranti.
Hoffmeister-serien er unik ved at levere Narrow Spot 5°-systemet, som er specielt designet til museer. Disse spotlights har justerbare vinkellinser for at give intelligent, målrettet belysning.